IT työntekijät koronaepidemian aikana

Koronapandemia on laittanut Suomen ja maailman talouden perusteellisesti sekaisin. Vielä ei ole näkyvissä merkkejä siitä, että pandemia olisi saatu selätettyä, ja että poikkeusjärjestelyt voitaisiin purkaa. Jää nähtäväksi, kuinka moni menettää työpaikkansa ja/tai tekee henkilökohtaisen konkurssin tulojen tippumisen takia. Varsinkin matkailu-, hotelli- ja ravintola-ala ovat kriisissä. Matkustamista pitää välttää, ja kaikenlaisten juhlien, tapaamisten ja tapahtumien järjestäminen on lopetettu.

Konesalipalvelua tarvitaan edelleen. Monilla verkkokaupoilla menee hyvin, vaikka jotkin kivijalkaliikkeet ovatkin hätää kärsimässä asiakkaiden kaikottua. Koodareista on edelleen kova pula. IT-työntekijät ovatkin heitä, jotka saattavat selvitä koronakriisistä menettämättä tulojaan. Koska IT-alan työntekijät voivat työskennellä kotona käsin, on heidän terveytensäkin turvatumpaa kuin heidän, joiden työ vaatii olemaan päivittäin tekemisissä useiden ihmisten kanssa.

Koronakriisi vaikeuttaa IT-alan rekrytointia

IT-alalla on jo pitkään ollut pula työntekijöistä. Firmat pitävät koodareistaan kiinni kynsin hampain, ja se onnistuu esimerkiksi tarjoamalla kilpailukykyistä palkkaa sekä messeviä työsuhde-etuja. 5000 euron kuukausipalkka ei ole mitenkään tavaton. Pääkaupunkiseudulla huhutaan maksettavan jopa lähes 10 000 euron kuukausipalkkaa. Omalla y-tunnuksella laskuttavat koodarit voivat saada jopa 15 000 euroa kuukaudessa. Lisäksi koodari voi päästä kerran vuodessa ulkomaille firman piikkiin, tai saada ilmaisia parturipalveluita. IT-alan yrityksillä on tapana sisustaa ja kalustaa toimisto koodarin toiseksi kodiksi, houkuttelevathan sauna, baaritiski ja biljardipöytä tekemään pitkää päivää toimistolla. Välillä pienet löylyt ja takaisin sorvin ääreen – ei kuulosta hullummalta!

Kaikista ei ole koodareiksi, ja siksi alalla kärsitään lähes kroonista työvoimapulaa. Osaajia on houkuteltu ulkomailtakin, mutta IT-alan osaajat eivät pidä Suomea kovin houkuttelevana maana. Syiksi muuttohaluttomuudelle on mainittu muun muassa ilmasto, kulttuurielämän vähyys, houkuttelevien yritysten puute ja riittämättömät uramahdollisuudet. Koodarit revitäänkin suoraan koulun penkiltä, ja heitä yritetään toisinaan vokotella kilpailijoilta. 

Koronakriisi on hankaloittanut uusien osaajien rekrytoimista. Konttorit ovat kiinni ja työntekijät etätöissä, mutta silti tarvittaisiin uusia työntekijöitä. Työpaikkailmoitukset julkaistaisiin joka tapauksessa netissä, mutta työhaastattelujen järjestäminen ja varsinkin uusien henkilöiden perehdyttäminen etänä aiheuttavat päänvaivaa – myös IT-alalla, missä ollaan selvillä uusista innovaatioista ja teknologisista mahdollisuuksista.

Henkilökohtaisten työpaikkahaastattelujen sijaan yrityksen rekrytoinnista vastaavan henkilön on toteutettava video- tai puhelinhaastatteluja. Skype, WebEx ja esimerkiksi Workplace ovat rekrytoijan tärkeimpiä työkaluja koronaepidemian aikana! IT-alan työtehtävien hakijoiden pätevyyttä on helpompi testata etänä kuin esimerkiksi siivoojan, kokin tai lääkärin paikkaa hakevan kykyjä. On monia erilaisia alustoja, joilla IT-taitoja voi testata fyysisestä etäisyydestä huolimatta.

Nykyteknologia mahdollistaa myös etänä tapahtuvan perehdyttämisen etänä. Videoyhteyksien avulla voidaan käydä läpi uuden työntekijän työnkuvaa ja työtehtäviä, ja tiimipalaverit voidaan hoitaa videokonferenssina. Näin uusi työntekijä pääsee tutustumaan kollegoihinsa ainakin jollain tasolla. 

Työsopimuskin voidaan laatia ja allekirjoittaa etänä. Sähköinen allekirjoitus tapahtuu pankkitunnuksien avulla.

Etätyö ei ole epätyötä, mutta siinä on omat ongelmansa

Työnteko kotoa käsin

Etätyö ei ole epätyötä! Monilla aloilla on pelätty sallia etätyöt, sillä työntekijöiden on pelätty laiskottelevan kotona. Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että ihmiset ovat jopa aikaansaavempia etätöissä.

Aivan kaikille etätöiden tekeminen ei sovi. Yksinäisyys ja hiljaisuus voivat ahdistaa, ja flow-tila jäädä saamatta. Jos etätöiden tekeminen tuntuu vaikealta, kannattaa leikkiä olevansa toimistossa, vaikka työskenteleekin kotona. Jos herää normaaliin aikaan, pukeutuu toimistovaatteisiin ja viettää ruokatunnin normaaliin aikaan, voi olla helpompi tottua tekemään töitä kotoa käsin. Jos kaipaa toimiston hälyä, voi laittaa taustalle soimaan avokonttorin melua jäljittelevän ääniraidan. Tätä ruotsalaiskeksintöä voi tuunata niin, että voi korostaa makunsa mukaan ilmastointilaitteen huminaa, kahviautomaatin tai tulostimen ääntä tai esimerkiksi puhelimien pirinää. 

Työnantajalla tai tiimipäälliköllä saattaa olla hyviä ideoita kotona työskentelemisen helpottamiseksi, oli sitten koodari, jokin muu IT-alan työntekijä tai esimerkiksi opettaja. Tiimin vetäjän on hyvä ymmärtää, että etätöiden tekemiseen tottuminen vie aikansa, ja olla aluksi joustava. Työtuntien sijaan kannattaakin tarkastella tuloksia. Jos työntekijät kokevat tulostavoitteet ja muut vaatimukset epärealistisiksi, kannattaa niitä käydä yhdessä läpi – esimerkiksi videopalaverin aikana. Zoom ja Google Team Hangouts -palvelut tekevät päivittäiset tiimipalaverit ja reaaliaikaisen palautteen saamisen mahdollisiksi. Myös Slack, Trello ja Microsoft Teams sopivat viestintään. Kun kaikki tietävät, mitä pitää tehdä ja mihin mennessä asian pitää olla kunnossa, vältytään päällekkäisyyksiltä ja viivästyksiltä. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Katso lisää

Mallipohja

Parhaat WordPress teemat vertailussa

https://www.youtube.com/watch?v=8OBfr46Y0cQ WordPress on koko maailman laajuudella suosituin alusta kotisivujen tekemiseen. Mitkä ovat parhaat teemat WordPressissä? Mikä teema sopii mitäkin käyttötarkoitusta varten? Teeman

Artwork

Graafisen suunnittelun ABC

Jos sinun on aika tilata yritykselle uudet kotisivut, joutunet lähiaikoina tekemisiin graafisen suunnittelijan kanssa. Graafisen suunnittelijan toinen jalka on kuvataiteen ja toinen