Onko elokuvien lataaminen laitonta?

Elokuvista voi nauttia monella tavalla. Elokuvia voi katsoa televisiosta, tai tuoreista leffoista voi mennä nauttimaan lähimpään kinoon. Elokuvia pääsee näkemään myös netin avulla. Netissä toimii useitakin suoratoistopalveluita, joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia. Jotkut lataavat elokuvia netistä. Onko elokuvien lataaminen laitonta vai ei?

Omaan käyttöön saa ladata tietyin ehdoin

Elokuvien lataaminen on Suomessa sallittua vain tietyin ehdoin. Elokuvia saa ladata, jos ne tulevat yksityiseen käyttöön. Saat katsoa netistä lataamiasi elokuvia yksin, perheenjäsentesi kanssa tai ystäviesi seurassa.

Lisäksi elokuvien lähteen on oltava laillinen, tai ainakaan elokuvaa ladatessa ei ole saanut kiertää tehokasta suojausta. Sekin tulee ottaa huomioon, että leffan kopioinnin tulee rajoittua muutamaan kappaleeseen.

Jos elokuva kopioidaan selkeästi laittomasta lähteestä eli sellaisesta, missä sitä jaetaan luvatta, on elokuvan kopioiminen myös omaan käyttöön kielletty. 

Jos tästä jää kiinni, voi saada satojen tai jopa tuhansien eurojen hyvitysmaksut. Tuhannet suomalaiset ovat saaneet lakitoimistolta syytöskirjeen sen jälkeen, kun markkinaoikeus luovutti lakitoimistoille noin sadan tuhannen suomalaisen nettiliittymän haltijan yhteystiedot. Laki velvoittaa markkinaoikeuden luovuttamaan tällaiset tiedot, jos henkilöä epäillään merkittävästä tekijänoikeuden rikkomisesta. Näitä suomalaisia uhattiin oikeudenkäynnillä, jos he eivät maksa hyvitysmaksuja laittomasti lataamistaan ja jakamistaan elokuvista sekä tv-sarjoista. 

Tekijänoikeuksien haltijalla on oikeus vaatia hyvitystä, jos tekijänoikeutta on loukattu. Oikeudenkäyntikulut voisivat nousta tällaisessa tapauksessa yli 50 000 euroon. Paras VPN tekee elokuvien ja sarjojen lataajasta anonyymin, jolloin häntä on käytännössä mahdoton jäljittää. Tämä lienee syynä siihen, että syytekirjeitä ja oikeudenkäyntejä on vähän suhteessa siihen, miten paljon elokuvia ladataan netistä.

Mitä on nettipiratismi?

Nettipiratismi tarkoittaa tekijänoikeudella suojatun aineiston käyttöä ja jakamista ilman lupaa – ja nimenomaan netissä. Elokuvien lataaminen on helpompaa kuin koskaan, sillä nopeat laajakaistayhteydet ovat käytännössä kaikkien suomalaisten ulottuvilla, ja laitteissa on suuret tallennustilat. Valtaosa suomalaisista käyttää nettiä päivittäin, ja sieltä löytää helposti kaikki uusimmat ja kiehtovimmat elokuvat.  

Elokuvien ja muiden teosten luvaton jakaminen tarvitsee omat kanavansa, joita ovat vertaisverkot, suoratoistosivustot sekä tallennuspalvelut. Suojattua sisältöä käytetään luvatta myös niin sanottuun suoratoistorippaukseen tarkoitetuissa palveluissa. Kaikkien piraattisivustojen ylläpitäjät ovat ainakin korvausvastuussa, mahdollisesti myös rikosoikeudellisessa vastuussa tekijänoikeuksien rikkomisesta. Myös yksittäinen käyttäjä, eli elokuvaa lataava perheenisä tai teinityttö, toimii vastoin lakia. Tekijänoikeudella suojattua sisältöä ei saa lataa tai jakaa netissä. Elokuvan lataaminen piraattisivustolta on Suomen tekijänoikeuslain vastaista, mistä voi syntyä korvausvastuu. Jos yksityiskäyttäjä myös jakaa elokuvaa, on kyseessä rikosoikeudellisesti rangaistava teko. 

Yksityiskäyttäjien tulee tietää, että suoratoistopalveluja käyttäessä tietokoneen välimuistiin saattaa syntyä väliaikaisia kopioita. Jos nämä kopiot eivät ole peräisin laillisesta, oikeudenhaltijan luvalla yleisön jaetusta aineistosta, kopiot ovat laittomia. Kyseessä on lainvastainen teko, vaikka kopioita ei jakaisikaan eteenpäin. Jotkut vertaisverkkotekniikalla toimivat ohjelmat mahdollistavat sisällön samanaikaisen katsomisen samaan aikaan, jolloin loppukäyttäjä saattaa luulla käyttävänsä suoratoistopalvelua. Esimerkiksi Popcorn Time -palvelua käytettäessä käyttäjä jakaa katsomaansa ohjelmaa eteenpäin, ja näin harjoittaa rikollista toimintaa. Kaikkien netin käyttäjien kannattaa muistaa, että jos elokuva on vasta tullut leffateattereihin, sitä tuskin voi katsoa netissä ilmaiseksi. Mikäli jokin maksuton palvelu tällaisen mahdollistaa, kyseessä saattaa hyvinkin olla piraattisivusto. 

Tarkkana myös multimediasoittimien kanssa!

Fyysiset multimediasoittimet (eli Kodi-boksit) voidaan varustaa lisäosilla, joiden avulla voi katsoa netistä löytyviä elokuvia ja TV-ohjelmia suoraan televisiosta. Kodi on laillinen, mutta jotkin sen lisäosat mahdollistavat pääsyn laittomasti jaettavaan sisältöön. Laitetta käyttävä voi siis syyllistyä tekijänoikeusloukkaukseen ja tulla korvausvastuulliseksi – joskus jopa tiedostamattaan.

Lisäosista toiset hyödyntävät suoratoistoa, toiset puolestaan vertaisverkkotekniikkaa. Kuluttajan haasteellista erottaa, kumpaa tekniikkaa lisäosa käyttää, ja missä menee laillisen ja laittoman tarjonnan raja.

Jos multimediasoittimeesi on asennettu lisäosa, joka mahdollistaa sisällön katsomisen vertaisverkkotekniikan avulla, jaat katsomaasi sisältöä eteenpäin (halusit tai et!). Koska kyseessä on tekijänoikeudellisesti suojattu sisältö, on sen välittäminen yleisölle tekijänoikeuslakien vastaista. 

Myös suoratoistaminen laittomasta lähteestä voidaan joissain tapauksissa katsoa tekijänoikeudenloukkaukseksi. Kun suoratoistat sisältöä laittomasta lähteestä, eivät tietokoneelle syntyvät väliaikaiset kopiot aina mene tekijänoikeuden sallitun rajoituksen piiriin.

Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että EU-tuomioistuin on vahvistanut laittomaan sisältöön vievillä lisäosilla esiasennettujen multimediasoittimien myymisen olevan (tietyissä tapauksissa) rangaistavaa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Katso lisää

Mallipohja

Parhaat WordPress teemat vertailussa

https://www.youtube.com/watch?v=8OBfr46Y0cQ WordPress on koko maailman laajuudella suosituin alusta kotisivujen tekemiseen. Mitkä ovat parhaat teemat WordPressissä? Mikä teema sopii mitäkin käyttötarkoitusta varten? Teeman

Työnteko kotoa käsin

IT työntekijät koronaepidemian aikana

Koronapandemia on laittanut Suomen ja maailman talouden perusteellisesti sekaisin. Vielä ei ole näkyvissä merkkejä siitä, että pandemia olisi saatu selätettyä, ja että